• Home
  • News
  • Οι Grey River & The Smoky Mountain σε… προκαλούν να ζήσεις για να πεις την ιστορία!

Οι Grey River & The Smoky Mountain σε… προκαλούν να ζήσεις για να πεις την ιστορία!

21 Μαρτίου 2020 News


«Στιχουργικά μας εμπνέει πολύ η σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου. Την θεωρούμε ένα κομμάτι του, όπως είναι και το ακριβώς αντίθετό του μέσα του και σε αυτή την ισορροπία των αντιθέτων ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα που υποτάσσεται, που πρέπει να προσαρμόζεται. Μπορείς να πεις πολλά πράγματα για αυτήν και όσο ο άνθρωπος τη φοβάται και την αποβάλλει, τόσο περισσότερο σε προκαλεί να την τραγουδήσεις».

Τα λεγόμενα του Σαράντου Γκουμάκου πριν μερικούς μήνες στον “αέρα” του CR radio χαρακτηρίζουν ίσως με τον πιο απλό τρόπο τα όσα οι υπέροχοι Grey River & The Smoky Mountain ξεδιπλώνουν με τρομερή μαεστρία στο δεύτερο άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες με τίτλο, “Live To Tell The Tale”.

“Ζήσε για να πεις την ιστορία”, λοιπόν ή καλύτερα να την “διηγηθείς”. Λέξη που ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που θέλει να πει η αθηναϊκή μπάντα, η οποία βρίσκεται στις… επάλξεις τα τελευταία έξι χρόνια, έχοντας χαρίσει στο κοινό ακόμα έναν δίσκο με τίτλο, “Captain Death” το 2017, αλλά και ένα EP με τίτλο, “Something’s Wrong” το 2016.

Το “θανατικό” που διακατέχει το πρώτο άλμπουμ είναι εμφανές σε κάθε στιγμή και του δεύτερου, με τους Grey River & The Smoky Mountain να είναι “μάστορες” στο να φτιάχνουν ιστορίες και να τις λένε με τέτοιο τρόπο, που δεν έχεις παρά να “βουτήξεις” μέσα τους ακούγοντάς τες. Πόσω μάλλον να πλάσεις στο μυαλό σου εικόνες που πηγάζουν από τους στίχους τους και να δημιουργήσεις μπροστά στα μάτια σου το παραμύθι που με τόσο ωραίο τρόπο προσπαθούν να σου διηγηθούν.

Η αίσθηση, μπαίνοντας οι πρώτες νότες και οι στίχοι του “Live To Tell The Tale”, είναι ότι ακούς μια ιστορία με πόνο, μια ιστορία προσωπική, άλλες φορές μεταφορική, άλλες φορές πραγματική, άλλες φορές να ταλαντεύεται ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα. Σαν να μπαίνεις σε ένα… σαλούν (ξέρετε σαν κι αυτά που είχαν στα γουέστερν) και να περιμένεις από τους μουσικούς στη σκηνή να σου τραγουδήσουν παραμύθια με δαίμονες, φονιάδες ή φόνισσες, προδομένους έρωτες, μάγισσες  και σχιζοφρενείς.

Κι όλα αυτά με το πέπλο του μύθου να πλανιέται βαρύ ανάμεσα σε όλα τα κομμάτια, προσπαθώντας να σε κάνει να ξεχωρίσεις το παραμύθι, από το απτό, το πραγματικό.

Αυτό ακριβώς κάνουν οι Grey River & The Smoky Mountain. Και το κάνουν, όχι απλά καλά, το κάνουν τέλεια. Δένοντας αρμονικά τον στίχο με αυτό τον ήχο που δεν ακούμε συχνά στην ελληνική μουσική σκηνή, αυτόν της bluegrass, με βάση φυσικά τη folk και την country, οι φοβεροί “storytellers”, όπως είχε δηλώσει και ο Σαράντος Γκουμάκος στο CR radio, σε ταξιδεύουν στα άδυτα του ανθρώπινου νου, στην άβυσσο της ψυχής του, να το πούμε απλά, στις σκοτούρες του.

Με τρόπο πανέμορφο, που αναδεικνύει το πλούσιο ταλέντο τους και το πώς αυτοί οι πέντε ξέρουν τι κάνουν όταν ανεβαίνουν στη σκηνή ή μπαίνουν στο στούντιο.

Στο “Live To Tell The Tale” δεν υπάρχει κομμάτι που να υστερεί. Όπως συμβαίνει και στο “Captain Death”. Από το “Devil’s Reef” και το “Marked by Misfortune”, τα οποία σε προκαλούν να τα τραγουδήσεις με το πάθος που τα τραγουδούν οι ίδιοι, μέχρι το απίθανο ομώνυμο κομμάτι, αλλά και το “Too Wild To Be Tamed” που αποδεικνύει το πόσο χημεία έχουν αυτά τα παιδιά.

Η φωνή της Ρένας Παπαγεωργίου, καλύτερη από ποτέ, είναι ικανή να σε ταξιδέψει και δένει αρμονικά με τα “βαθιά” φωνητικά του Σαράντου Γκουμάκου, που δίνει το απαραίτητο… γρέζι για να προσδώσει ακόμα περισσότερη ζοφερότητα στην ήδη… ζοφερή ατμόσφαιρα της όλης ιστορίας.

Το βιολί του Τάσου Γουσέτη είναι απλά υπέροχο, δίνοντας άλλοτε γλυκό, άλλοτε πικρό τόνο στο έκαστοτε κομμάτι, ενώ φυσικά το κοντραμπάσο του Θανάση Γκιουλέα, το μπάντζο του Μελέτη Πόγκα, αλλά και το μαντολίνο της Ρένας Παπαγεωργίου κάνουν τον συνδυασμό… εκρηκτικό!

Προσωπικά αγαπημένα -αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις σε τέτοιο άλμπουμ- είναι το ονειρικό, “Truth or Dare”, αλλά και το “Lay With Me”, με τα “στοιχειωτικά” βοηθητικά φωνητικά της Μάρτζι Τρίκκα, που μου βγάζει κάτι σε ιρλανδικό μοιρολόι για έρωτες που ήρθαν, για έρωτες που έφυγαν, για έρωτες που πέθαναν και πέρασαν στη λήθη.

Με το “Live To Tell The Tale” οι Grey River & The Smoky Mountain απέδειξαν ξανά ότι στην Ελλάδα βγάζουμε και ποιοτική μουσική, που πρέπει να της δοθεί η απαραίτητη προσοχή, γιατί αξίζει. Και είναι σίγουρο ότι αυτό το άλμπουμ, όπως και το πρώτο, αποτυπώνουν απλά ένα μέρος από το ταλέντο αυτών των παιδιών, που είναι ικανοί για πολλά παραπάνω, γιατί όχι ακόμα και εκτός Ελλάδας.

“There’s a promise and a warning. From the shadows where I’m crawling. That I always will be closer than you think…”

Παραγωγή: Grey River and the Smoky Mountain, Μιχάλης Σκαράκης
Ηχογράφηση, μίξεις: 133 Studiο
Μίξεις: Μιχάλης Σκαράκης
Mάστερινγκ: Νάσος Νομικός (Vu Productions Mastering Studio)
Eξώφυλλο: Γιάννης Τούσσας (Graphic No Jutsu)

Oι Grey River & The Smoky Mountain είναι:

Rena Papageorgiou – Vocals, Mandolin

Sarantos Goumakos-  Guitar,Vocals 

Τasos Gousetis – Fiddle

Thanasis Giouleas – Double Bass

Mel Pogas – Banjo, Steel guitar

Βρείτε τους στα:

bandcamp

facebook

Ikaros Records

*Photo by Nicholas Carellos

Επιμέλεια: Δημήτρης Σκούφος


,

Share