• Home
  • News
  • 5 ταινίες για τη μουσική για να δεις στην καραντίνα!

5 ταινίες για τη μουσική για να δεις στην καραντίνα!

11 Απριλίου 2020 News


Επειδή για το CR radio η μουσική είναι τρόπος ζωής, πάμε να δούμε ορισμένες χαρακτηριστικές ταινίες του είδους για να περάσετε ευχάριστα τις μέρες της καραντίνας.

Ας αρχίσουμε… (Η σειρά είναι τυχαία)

Almost Famous (2000)

Σκηνοθετημένη από τον Cameron Crowe, η ταινία ακολουθεί τις περιπέτειες ενός 16χρονου αγοριού, που του δίνεται η δυνατότητα να γράψει ένα κομμάτι στο μουσικό περιοδικό Rolling Stone για μια ανερχόμενη μπάντα, ακολουθώντας την περιοδεία της. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ημι-βιογραφική εξιστόριση του ίδιου του σκηνοθέτη, ο οποίος ως έφηβος έγραφε στο Rolling Stone, βασίζοντας πολλές ιστορίες της ταινίας στις δικές του εμπειρίες από συναυλίες των Allman Brothers Band, των Led Zeppelin, των Eagles, των Lynyrd Skynyrd και άλλων. Οι μουσικές που ακούγονται στην ταινία είναι απλά υπέροχες, από Who , Yes, Black Sabbath και Jehtro Tull, μέχρι Simon and Garfunkel και Rod Stewart.

High Fidelity (2000)

Ίσως η ταινία-αναφορά κάθε μουσικόφιλου, που ταυτίζεται με τραγούδια, στίχους, συνδέοντάς τα με γεγονότα της εφηβείας του και κυρίως με τους έρωτές του. Όλα τα λεφτά είναι ο πρωταγωνιστής John Cusack, ο οποίος υποδύεται έναν ιδιοκτήτη δισκοπωλείου, που προσπαθεί να ερμηνεύσει στον θεατή τα συναισθηματικά και ρομαντικά του ζητήματα, φτιάχνοντας συνεχώς τα αγαπημένα μας “Top Five” για να μας τα εξηγήσει. Φυσικά, πρόκειται για ταινία με εκπληκτικές μουσικές επιλογές, που εκτείνονται από Rocky Erickson, Arthur Lee, Bob Dylan και Elvis Costello, μέχρι Marvin Gaye, Stevie Wonder και Ray Davies.

Bird (1988)

Η ταινία του Clint Eastwood έχει έναν φοβερό Forest Whitaker στον πρωταγωνιστικό ρόλο, του διάσημου τζαζίστα, Charlie “Bird” Parker και διηγείται την πραγματική ιστορία του, γεμάτη καταχρήσεις, αλλά και σπουδαία μουσικά κατορθώματα, αφού ο “Bird” ήταν αυτός που με τις συνθέσεις και το παίξιμο στο σαξόφωνό του, ίδρυσε κατά κάποιο τρόπο τον όρο της bipop jazz. Ο Eastwood ως λάτρης της ποιότητας χρησιμοποιεί αυθεντική μουσική επένδυση από προσωπικές ηχογραφήσεις του Parker και φυσικά ό,τι ακούγεται στην ταινία είναι απλά… αριστούργημα.

Pink Floyd: The Wall (1982)

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ των Pink Floyd, ο σκηνοθέτης Alan Parker δημιουργεί ένα οπτικοακουστικό αριστούργημα, το οποίο ακολουθεί τις περιπέτειες ενός μπερδεμένου ροκ σταρ, του Pink, ο οποίος αφήνεται στην τρέλα και σταδιακά δημιουργεί μεταφορικά και άλλοτε φυσικά τείχη για να απομονωθεί και να αντιμετωπίσει τα συναισθηματικά του προβλήματα και όχι μόνο. Εκτός της αριστουργηματικής μουσικής υπόκρουσης των Pink Floyd, η ταινία ξεχωρίζει και για τα ιδιαίτερα animated σχέδιά της, σχεδιασμένα από τον πολιτικό καρτουνίστα, Gerald Scarfe.

Les Choristes (2004)

Η γαλλική ταινία του Christophe Barratier είναι η επιτομή της παιδικής νοσταλγίας, της ανεμελιάς, της μουσικής που μπορεί να διώξει την σκοτεινιά, που μπορεί να εξημερώνει τα πνεύματα και να φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους. Η υπόθεση πραγματεύεται την ιστορία ενός δασκάλου μουσικής που πιάνει δουλειά σε ένα επαρχιακό οικοτροφείο της Γαλλίας και καταφέρνει να έρθει πιο κοντά στους μαθητές τους, μαθαίνοντάς τους απλά να τραγουδούν. Τα “Παιδιά της Χορωδίας”, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, είναι μια ταινία που θα σε κάνει να λυγίσεις, τόσο για το πέρα ως πέρα συγκινητικό τέλος, όσο και για την πανέμορφη μουσική της, με χαρακτηριστικότερο το υπέροχο “Vois sur ton chemin”. Μην τη χάσετε!


, , , , ,

Share